Рецепти

Які продукти небезпечні після закінчення терміну придатності, а які ні?

Історія появи терміна «термін придатності» досить цікава. Вважається, що таке маркування ввів ні хто інший, як гангстер Аль Капоне. Одного разу його племінниця отруїлася простроченим молоком, і мафіозі вирішив взяти під контроль ніяк не регулировавшийся на той момент ринок молочної продукції. Капоне купив великий молокозавод, а потім ініціював ухвалення закону про обов’язкове маркування пляшок із зазначенням терміну придатності. Звичайно, був і фінансовий інтерес. Усі клейма перебували в руках мафії, і фермери змушені були віддавати за них чималі гроші.

За законом всі продукти, термін придатності яких закінчується, повинні прибирати з полиць магазинів. При цьому продукт може зіпсуватися і раніше, якщо його зберігали неправильно. І навпаки, якщо всі умови були дотримані, і упаковка не розкривалася, деякі продукти можна зберігати довше покладеного строку.

Різні терміни придатності

За термінами придатності виділяють особливо швидкопсувні, швидко псуються і не швидкопсувні продукти. Найшвидше псуються молоко, охолоджені м’ясні напівфабрикати, готові страви, кондитерські вироби з кремом ручного виготовлення, свіжовичавлені соки, пастеризовані вершки.

До швидкопсувних відносять кондитерські вироби з часткою вологи не більше 13%, кремові напівфабрикати, маргарини, продукти з перероблених м’яса, яєць, молока, птиці, риби, овочів тощо, паштети, кисломолочні та молочні продукти, напої, всі види пресервів.

Продукти, які можуть зберігатися тривалий час, відносяться до нескоропортящимся. Вони не потребують спеціальних температурних режимах. До таким відносять оцет, крупи, харчові концентрати, алкогольні напої і т. п.

Продукти, які можна вживати після закінчення терміну придатності

Макарони

Якщо в складі макаронів, локшини, ріжків і т. п. тільки вода і борошно, то термін придатності таких виробів становить 3 роки. При додаванні різних інгредієнтів їх термін придатності скорочується. І в будь-якому випадку макарони повинні правильно зберігатися. Приміщення (або шафа) має бути сухим, чистим і вентильованим. А температура в ньому не повинна перевищувати 30 градусів. При дотриманні необхідних температури і вологості макаронні вироби можуть прослужити набагато довше терміну, зазначеного на упаковці. Звичайно, все це стосується герметичної упаковки. Якщо пакет вже розкрили, розтягувати приготування макаронів на місяці не варто.

Крупи

Термін зберігання різних круп відрізняється. Так, гречку можна використовувати протягом 20 місяців, рис – 18 місяців, а пшоно всього близько 9 місяців.

Але, якщо дотримати всі умови зберігання і не допустити потрапляння в упаковку різних жучків, гречку, рис, перловку можна зберігати й довше.

Яйця

Звичайні курячі яйця зберігають у холодильнику при температурі від -2 до 0 градусів близько 90 днів. При температурі до 20 градусів яйця можуть зберігатися 25 днів. А якщо яйцю присвоєна категорія «дієтичне», то воно може зберігатися лише 7 днів. При цьому закінчення терміну придатності не скаже про те, що дане яйце небезпечно. Просто воно втратило свої кращі смакові якості. А ось поза холодильника яйце довго залишатися свіжим не зможе.

Сухі сніданки

Кукурудзяні пластівці та інші сухі сніданки можна безпечно вживати і по закінчення терміну придатності. Якщо, звичайно, були дотримані умови зберігання, упаковку не розкривали, і в неї не потрапила волога. Але смак у таких продуктів може зіпсуватися, що містяться жири окислитися, з’явитися неприємний запах. Тому варто перевірити на смак залежану пачку пластівців перш, ніж сипати в тарілку.

Консерви

Тушонка та інші консерви тривалого зберігання можна їсти спокійно протягом 3-5 років. Але має значення ємність. Так, банки з жерсті гарячого лудіння зі зварним швом збережуть продукцію до 5 років, такі ж банки без лудіння – лише 4 роки. А в скляних банках консерви зберігаються не більше 3 років. Старіння консервованої риби відбувається швидше, тому термін зберігання рибної продукції становить всього 2 роки. Придатність же овочевих консервів залежить від багатьох параметрів – способу обробки, характеристики ємності, виду овочів. Як правило, такі консерви можуть зберігатися не більше року.

Тримати консерви потрібно в сухому приміщенні з вологістю не більше 75% і при температурі від 3 до 8 градусів. На ємності не повинні потрапляти сонячне проміння. Вважається, що якщо витримати всі ці умови зберігання, то консерви можна зберігати до 5-6 років. Але після розкриття їх потрібно перевірити і піддати термічній обробці.

Твердий сир

У кожного сиру свій термін придатності. Так, плавлений сирок зберігається 3 місяці, ропні сири – до 75 діб, а пармезан – 6 місяців. Сир можна зберігати в холодильнику, при цьому він повинен бути загорнутий в пергаментний папір. Також можна покласти його в скляну банку. Температурний режим – 5-8 градусів. Найбільше сир не любить перепаду температури, тому не варто його часто діставати з холодильника. Якщо на твердому сирі з’явилася цвіль, її можна зрізати, але варто замінити упаковку. І найкраще такий сир, термін придатності якого закінчився вже деякий час назад, використовувати для посипання піци та інших виробів, а не класти на бутерброд.

Арахісове масло

Як правило, в арахісовій олії міститься велика кількість консервантів і стабілізаторів, тому такі банки можна зберігати в темному і прохолодному місці до 2 років. А після розтину масло безпечне для вживання протягом 6 місяців. Якщо ж масло натуральне, то його термін використання скорочується до 2-3 місяців. При перевірці безпеки арахісового масла краще всього досліджувати його запах. Якщо масло пахне чимось гірким або гострим, швидше за все, його треба викинути.

Вершкове масло

Вершкове масло може зберігатися ще близько місяця після закінчення терміну придатності за умови, що для зберігання створені необхідні умови (температура повинна бути не вище 4 градусів). Також для збереження масла його можна покласти в морозилку, але після відтавання його потрібно буде відразу ж використовувати. Зіпсовані ж масло може мати неприємний запах, стати занадто м’яким або, навпаки, занадто твердим.

Чіпси

Залежно від виду упаковки термін придатності чіпсів становить від 2 до 24 місяців. Але герметична упаковка може зберігатися і довше, оскільки цей продукт інтенсивно переробляють. Але смакові якості при тривалому зберіганні можуть погіршитися. А при розтині упаковки чіпси швидше відволожуються.

Шоколад

Гіркий шоколад зберігається досить довго – 12 місяців. При зниженні частки какао зменшується і термін придатності. Молочний шоколад можна зберігати вже не більше 12 місяців. Тримати шоколад, особливо, гіркий можна і довше. Навіть якщо він покриється сивим нальотом або почне кришитися, є його все одно можна абсолютно безпечно.

Джеми

Магазинні джеми мають термін придатності-від 6 до 12 місяців. Але придатності таких продуктів залежить від способу зберігання і кількості цукру в продукті. Якщо баночка стояла в сухому прохолодному місці без перепадів температур, джеми і варення можуть простояти досить довго. Головне, щоб в ємності не з’явилися зайва волога і цвіль.

Кетчуп, майонез, соуси

Магазинні майонези, кетчупи, заправні соуси можуть зберігатися досить довго, оскільки в них багато консервантів. Найбільший термін зберігання майонезу – до 90 діб. Але має значення температура. При зберіганні від 0 до +10 майонез можна тримати до 30 днів, а при теплій температурі вище 14 градусів – тільки тиждень. Про небезпечність майонезу скажуть зміни кольору і консистенції. Якщо соус стає рідким або густим, верхній шар набуває яскраво-жовтий відтінок, а смак починає гірчити, такий майонез варто викинути. В інших випадках продукт цілком можна вживати.

Термін зберігання кетчупу – до 2 років (якщо він у стерилізованому скляній тарі). Кетчуп в іншій упаковці може зберігатися лише рік. Після закінчення терміну придатності у кетчупу і томатних соусів може змінитися кислотність і смак. Вони можуть стати більш кислими або гіркими. Але ще якийсь час після закінчення терміну придатності кетчуп може бути безпечним.

Якісний соєвий соус може зберігатися 3 роки і більше, оскільки він при приготуванні піддається тривалому бродінню. Але у звичайних магазинних соусів термін зберігання може знижуватися. На жаль, соєвий соус часто підробляють і додають до складу пшеницю, кукурудзяний крохмаль і консерванти.

Гірчиця зберігається в холодильнику від 6 до 8 місяців. Багато років можна зберігати і використовувати оцет, але також краще дотримуватися всі необхідні умови – пляшка повинна стояти в прохолодному місці подалі від джерел світла.

Продукти, які після закінчення терміну придатності їсти не можна

М’ясний і рибний фарш

Готовий м’ясний фарш потрібно використовувати практично відразу після покупки. Його термін зберігання – 12 годин при температурі всього +4 градуса. У рибного фаршу термін зберігання ще менше – не більше 6 годин. Фарш можна відправити у морозилку, але і там його можна зберігати не більше 2 місяців.

М’які сорти сирів

Ці види сиру дуже вимогливі до умов зберігання. Достатньо невеликого порушення в температурному режимі, щоб вони почали псуватися. Як мінімум, від цього страждають смакові властивості і випаровується користь. Як максимум – можна отруїтися.

Ягоди

Смородина, малина і багато інші ягоди зберігаються близько 1-1,5 тижнів з моменту збору. Тому чим швидше їх з’їсти або приготувати, тим більше користі і смаку. Визначити несвіжість ягід досить просто – на їх поверхні з’являються темні плями, сліди гнилі, аромат стає неприємним. Зберігати ягоди в холодильнику можна не більше 2 діб.

Необроблене молоко

Свіже молоко при кімнатній температурі може стояти не більше 10 годин. У холодильнику його без проблем можна зберігати 2 дні. Сире, у тому числі, парне молоко може містити кишкову паличку і багато різних хвороботворних бактерій. Тому такий продукт краще кип’ятити або купувати пастеризованим. Кип’ячене молоко може зберігатися від 3 до 5 діб у холодильнику. Також таке молоко можна поставити в морозилку. Термін зберігання – до 6 тижнів.

Свіжовичавлені овочеві соки

Оскільки в овочевих соках не так багато кислоти, яка виступає природним консервантом, термін придатності таких напоїв невеликий. Він становить від декількох годин до 3 днів. Але тягнути кілька діб не варто, з такого продукту просто піде вся користь, та й смак може не сподобатися. Якщо немає можливості випити свіжий сік відразу, краще з’їсти цілі овочі і фрукти. До того ж, це набагато корисніше. В них міститься цінна клітковина, яка втрачається при вичавлюванні соків.

М’ясна нарізка

Ковбасні та м’ясні вироби в нарізці не підлягають тривалому зберіганню. Такі нарізки можуть зберігатися в холодильнику не більше 3-4 днів. Після закінчення строку на поверхні шматочків може утворитися цілий шар хвороботворних бактерій.

Готові салати з майонезом

Терміни реалізації готових страв в торгових мережах досить жорсткі. Салати, заправлені майонезом, зберігаються до 5 годин, сметаною – близько години, олією – 2-3 години. Тому при покупці потрібно дивитися на етикетці не тільки дату, але і час виготовлення. Отруїтися такими стравами дуже легко.

Кондитерські вироби з кремом

Термін придатності таких продуктів залежить від крему. Якщо крем зі сметани або збитих вершків, то він зберігається не більше 6 годин. Заварний і сирний крем може зберігатися 18 годин, йогуртовий – 3. Саме тривале зберігання у виробів з білковим кремом – 72 години. Вживати в їжу прострочені вироби з кремом небезпечно.

Швидкопсувні продукти потрібно їсти точно в строк. При цьому існує правило – якщо сумніваєшся, краще викинути. Більшість же нешвидкопсувних продуктів, що пройшли обробку, і особливо тих, що зберігаються у вакуумній упаковці, можна їсти і через деякий час після закінчення терміну придатності. Головне, щоб при цьому умови зберігання завжди відповідали стандарту.